برگزاری همایش مدیریت بهره وری درصنایع غذایی، کشاورزی و دامپروری در تاریخ ۱۶ دی ۱۳۹۶
به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی هنری«عصر گفتگوی قلم» دومین همایش مدیریت بهره وری درصنایع غذایی، کشاورزی و دامپروری، همزمان با نشست تجارت ایران و عمان با مجوز سازمان توسعه تجارت ایران، روز شنبه 16 دی ماه 1396 با حضور «مهندس بازاری» مدیر کل دفتر توسعه صادرات محصولات کشاورزی وصنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران،«مهندس قائمیان» معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات کشور،دکتر« شجاعی» مشاور عالی ریاست سازمان استاندارد ،دکتر «محمدیان» مدیر کل قرنطینه و امنیت زیستی سازمان دامپزشکی کشور،دکتر« محمود استقلال» مدرس دانشگاه و مشاور کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران، دکتر«خورشیدی» عضو هیات علمی دانشگاه قائمشهر و جمعی از تجار کشور عمان و قطر در سالن خلیج فارس نمایشگاه بین المللی برگزارشد.
در ابتدای این همایش، مهندس «بازاری» مدیر کل دفتر توسعه صادرات محصولات کشاورزی وصنایع تبدیلی در خصوص فضای مبادلات تجاری بین ایران و عمان گفت :کشور عمان یکی از بازارهای مصرف بسیار خوب در حوزه جنوب خلیج فارس محسوب می شود که ایران از گذشته دور با آنها ارتباط داشته و البته عمان یک کشور راهبردی برای ایران به حساب می آید و تمرکز دولت در سال های اخیر توسعه روابط اقتصادی با کشور عمان بوده است .
وی ادامه داد: در سال های اخیر شاهد رشد کمی مبادلات تجاری با کشور عمان هستیم ،با توجه به موقعیت ایران در منطقه غرب آسیا به عنوان تولیدکنندگان در حوزه صنعت غذا، امیدواریم بتوانیم فضای مبادلات را افزایش بدهیم.
«بازاری» عنوان کرد: در بحث مبادلات تجاری به خصوص صادرات محصولات غذایی ایران به کشور عمان ،نیازمند زیر ساخت هستیم ؛دربحث زیر ساخت، سازمان توسعه و تجارت حمایت هایی انجام داده وامروز شاهد رشد خوبی هستیم ،اما با اهداف و چشم انداز ۱۴۰۴ فاصله داریم و امیدواریم با کمک و مساعدت دوستان در کشور عمان این اهداف هر چه بهتر محقق شود .
دکتر «شجاعی» مشاور عالی ریاست سازمان استاندارد در خصوص دلایل استاندارد سازی گفت: دلیل فنی ،اقتصادی ،اجتماعی،سلامتی،همچنین استاندارد غذای حلال از دلایل ظهور استاندارد است.
وی ادامه داد:برای هر چیزی می توانیم استاندارد داشته باشیم ،برای اینکه به استاندارد نزدیک شویم باید سفری از تکنولوژی و فناوری به استاندارد داشته باشیم.در ضمن هر کدام از تولیدکنندگان آزمونی انجام می دهند و متوجه کیفیت محصول خود می شوند،به طور مثال، موبایلی که در دست دارید به خاطر گواهی، خریداری نکردید بلکه به خاطر تایید تولیدکننده خریدار آن بودید و تا جایی که از کالا حمایت داشته باشید کالا مورد توجه خواهد بود .
«شجاعی» در خصوص موضوع استاندارد حلال بودن عنوان کرد: مسلمانان از قرن ۲۱ به دنبال بحث حلال رفتند ، به خاطر اینکه صنایع غذایی پیچیدگی فراوانی دارند، مطالعاتی درباره ارزش اقتصادی اسلامی انجام شده است که در این مطالعه دو بخش غذا و شیوه های زندگی حلال ،بانکداری و امور مالی اسلامی نتیجه گیری شده اما تاکنون غذا مهمترین بخش را به خود اختصاص داده است .
دکتر «محمدیان» مدیر کل قرنطینه و امنیت زیستی سازمان دامپزشکی کشور گفت:بیشترین بحث کیفیت بهداشتی مواد غذایی ،نتایج آزمایش ها و اصالت آن است. در داخل کشور جمهوری اسلامی ایران ،حوزه محصولات دامی یا فرآورده های خام دائمی، ارتباط مستقیمی با بحث کیفیت دارندکه در واحدهای تولیدی با نظارت سیستم بخش خصوصی و دولتی، تولید و عرضه می شود و در تمام مراحل،کیفیت محصول مواد اولیه ،بحث روند و پروسه تولید فناوری عرضه ،نظارت هایی انجام می شود تا محصول تولیدی، مطابق استاندارد های داخلی تولید شود.
مدیر کل قرنطینه در خصوص صادرات عنوان کرد: در بحث صادرات علاوه بر استانداردهای داخل کشور ایران ،الزامات بهداشتی کشورهای مقصد هم مدنظر قرار می دهیم .در حال حاضر برای۷۱ محصول دامپزشکی بهداشتی ،گواهی بهداشتی صادرات می دهیم و می توانم بگویم محصولات ما قابل رقابت با محصولات بازارهای جهانی است.
دکتر «خورشیدی» عضو هیات علمی دانشگاه قائمشهر در خصوص صنعت کشاورزی اظهار داشت:صنعت کشاورزی در شاخه ی دامپروری همانند سایرصنایع از تاثیرات مسایل سیاسی اقتصادی جهان و کشور مصون نبوده و همواره وضع مقررات و قوانین جدید، روند تولیدو سودآوری آن را تحت تاثیر قرار داده است .
وی در خصوص چالش های پیش روی صنعت بیان کرد:اولین و مهمترین مشکل ما در حال حاضر مشخص نبودن جایگاه این صنعت در زنجیره ی تولید مواد پروتئینی است. هیچ حمایت مستقیمی از این صنعت صورت نمی گیردو این صنعت درحوزه تامین مواد اولیه، درگیر واسطه ها بوده و مدیریت درستی در مصرف بهینه مواد اولیه این صنعت انجام نگرفته است.
وی افزود:نوسانات شدید نرخ مواد اولیه ،افزایش رقبا در تولیدخوراک دام و طیور و کاهش سهم بازار با توجه به فعالیت 600کارخانه ،آسیب پذیری مراکز پرورش دام و طیور،همچنین عدم رغبت مرغداران به جوجه ریزی به علت بالا بودن هزینه های تولید، بخشی از مشکلا ت این صنعت است.
«خورشیدی» در خصوص نقاط قوت این صنعت اظهار داشت:سرمایه سودآور،بودجه بالا برای تاجرین،افزایش نیروی کار، درگیری و مشارکت سازمان های دولتی و غیر دولتی، امکان تولید در شرایط مکانی متنوع، آشنایی مردم با صنعت پرورش طیور، بازار هدف داخلی گسترده در کشور، عدم محدودیت مذهبی برای گوشت طیور بر خلاف گوشت خوک درکشورهای مسلمان ،شرایط بهینه صنعتی شدن پرورش طیور از نقاط قوت این صنعت است.
«خورشیدی» اشاره ای به مشکلات و نقاط ضعف این صنعت کرد و گفت:پایین بودن تکنولوژی تولید و تغذیه ،عدم وجود مطالعات کافی دربخش طیور ، عملکرد ضعیف در بخش بهداشت و درمان و بیماری های طیور، ارتباط و همکاری ضعیف صنعت طیور با مراکز آموزشی و دانشگاه ها ،تخلف های توزیعی مرغ در بازار، پیدایش بیش از حدفارم های مرغ داری در کشور ونبود سیاست های کلان ملی در زمینه پرورش طیو ررا می توان از نقاط ضعف این صنعت نام برد.
وی افزود: دلایل زیادی وجود دارد که یک کشورمی تواند در بازارهای بین المللی شرکت کرده و اقدام به صادرات خودبه کشورهای همسایه کند که از میان آنها می توان به بازار رقابتی تمایلات اقتصادی و انگیزه های رقابتی اشاره کرد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد : دلایلی که کشور ما اقدام به صادرات محصولات خود می کنندرا می توان اینگونه توضیح داد که صادرات طیور، آسان ترین راه برای دریافت ارزهای خارجی است. همچنین صادرات محصولات طیور، باعث رونق بازارداخلی شده و در عین حال موجب فعالیت های بیشتر در زمینه صنعت پرورش طیور می شود که در نتیجه فرصت مهمی را برای ایجادفرصت های شغلی و جذب نیروی انسانی فراهم می کند؛در این راستا بازارهای خارجی نسبت به بازار های داخلی سود بیشتری نصیب تولیدکنندگان می کند که اقتصاد در مقیاس پرورش طیور، نیازمند صادرات محصولات است.
خورشیدی در خصوص پیش نیاز های صادرات محصولات طیور خاطرنشان کرد:بازار رقابتی در بازارهای داخلی و خارجی،شناخت کشورهای وارد کننده و همچنین ارزیابی بازار محصولات طیور در کشور،شناخت رقیبان داخلی و خارجی،دسترسی به تسهیلات مورد نیاز برای تولید دائمی محصولات طیور ، اطمینان از کیفیت محصولات از طریق سیستم هازارد یاHACCP،اطمینان از زیر ساخت های لازم در ارتباط با پردازش بسته بندی حمل و نقل انبار کردن و باربری،اتحاذ سیاست های جدی برای کنترل و مبارزه بابیماری های طیور محسوب می شود.
دکتر «استقلال» مدرس دانشگاه و مشاور کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران در این همایش در باره بحث برندسازی در صنایع غذایی و کشاورزی صحبت کرد.
وی گفت:دکتر «حسابی» به جای واژه برند از کلمه شناسه استفاده کردند و تا امروز بهترین کلمه بوده است؛باید بحث برند سازی را جدی بگیریم چراکه بیشترین سود در تجارت را بخش نوآوری و برندسازی به خود اختصاص داده و کمترین سود در تولید است.البته باعث تاسفه که بیشترین صادرات ایران به صورت عمده است ودر زمینه برندسازی ضعیف عمل کرده ایم.
مشاور کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران خاطر نشان کرد: اگر می خواهیم برند داشته باشیم باید 100 درصد متمایز باشیم و این تفاوت تاثیر چشمگیری در انتخاب مشتری خواهد داشت.
در پایان این مراسم از حامیان این همایش تقدیر بعمل آمد و سپس تعدادی از شرکت های ایرانی در حوزه صنایع مذکور،با تجار کشورهای عمان و قطر مذاکرات رودررو انجام دادند.